ΠΡΟΦΙΛ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ |  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ISO |  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  |  LINKS |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 
 
Βιβλιοθήκη
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΔΟΧΕΙΩΝ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΟΚΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ
ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ

Θερμική διαχυτότητα των υλικών  

Θερμική διαχυτότητα είναι ο λόγος της θερμοαγωγιμώτητας ενός υλικού προς το γινόμενο της ειδικής θερμότητας επί την πυκνότητα του. Θερμοαγωγιμότητα λέγεται η ικανότητα ενός υλικού να αφήνει την θερμότητα να περνάει μέσα από την μάζα του.

Καύσιμο σώμα

Καύσιμο σώμα περιλαμβάνει όχι μόνο τις βιομηχανικές καύσιμες ύλες αλλά κάθε υλικό σώμα που μπορεί να καεί (οποιαδήποτε  ύλη είναι δυνατό να υποστεί καύση).

Συνοπτικός οδηγός καύσης.

Καύση είναι η λόγω χημικής αλλοίωσης της ύλης ,έκλυση θερμότητας, όπου σχεδόν πάντα παρατηρούνται πύρινες γλώσσες. Η εκλυόμενη θερμότητα εξαρτάται από την ποσότητα του καυσίμου- οπωσδήποτε από την θερμαντική ικανότητα του για τυπικά καύσιμα- και την ταχύτητα χημικής αντίδρασης (καύσης).

Θερμαντική ικανότητα καυσίμου

Θερμαντική ικανότητα καυσίμου ή θερμογόνος δύναμη ενός καυσίμου ονομάζεται το ποσό της θερμότητας που παράγεται από την τέλεια καύση της μονάδας καύσης μάζας του. Εάν το καύσιμο περιέχει υγρασία ή υδρογόνο τα προϊόντα της καύσης περιέχουν νερό και υδρατμούς, διακρίνουμε 2 θερμαντικές ικανότητες :ανώτερη και κατώτερη. Ανώτερη θερμαντική ικανότητα είναι το σύνολο των θερμίδων που δίνει το καύσιμο ,όταν τα καυσαέρια περιέχουν όλο το νερό ως υγρό ,ενώ κατώτερη θερμαντική ικανότητα είναι το σύνολο των θερμίδων που δίνει το καύσιμο  όταν τα καυσαέρια περιέχουν όλο το νερό τους ως υδρατμό. Κατά συνέπεια η κατώτερη θερμαντική ικανότητα προκύπτει από την ανώτερη όταν αφαιρεθούν οι θερμίδες που απαιτούνται για την εξάτμιση όλου του νερού που περιέχουν τα καυσαέρια. Η θερμαντική ικανότητα έχει μονάδα J/Kg ή και BTU/1b.

Ταχύτητα καύσης

Στις καύσεις αν και μερικές αντιδράσεις μπορεί να διεξαχθούν πολύ γρήγορα άλλες απαιτούν κάποιο χρόνο μέχρι την τέλεια συμπλήρωση τους .Την μεταβολή των αντιδρώντων σωμάτων σε σε συγκεκριμένη καύση ως προς το χρόνο που απαιτείται την ονομάζουμε ταχύτητα ή ρυθμό  καύσης (Uқ)= - dc/dt .

Η ταχύτητα αυξάνεται με την ανύψωση της θερμοκρασίας

Φάσεις καύσης στερεών

Στις καύσεις στερεών διακρίνουμε 4 φάσεις

- αποξήρανση

- απόσταξη

-καύση υδρογονανθράκων

-καύση εξανθρακώματος

Στους 100°C περίπου αρχίζει πρώτα η αποξήρανση του καυσίμου από την υγρασία και ακολουθεί η απόσταξη που το καύσιμο αποχωρίζεται όλα τα ελαφριά υλικά που έχουν χαμηλό σημείο βρασμού και λέγονται πτητικά. Μετά έχουμε την καύση των υδρογονανθράκων μεταξύ 400°Cκαι 600°C όπου το εξανθράκωμα πυρακτώνεται  και η καύση του τέλος συντελείτε ακόμη και σε 1000°C.

Φάσεις καύσης υγρών

Στα υγρά μπορεί να θεωρηθεί ότι η καύση προετοιμάζεται σε μια φάση με χαρακτηριστικά προθέρμανσης. Μετά προκαλείται εξαέρωση επακολουθεί διάσπαση των πιο σύνθετων συστατικών σε απλούστερα ,τα οποία ενώνονται  τελικά με το οξυγόνο και καίγονται.

Φάσεις καύσης Αερίων

Στα αέρια καύσιμα η καύση διευκολύνεται από την ανάμιξη του αερίου καυσίμου με τον αέρα καύσης

 

 
© 2004 Fire Security |  Privacy Policy  | IΩΝΙΑΣ & ΝΙΚΑΣ ΧΑΜΟΜΗΛΟΣ ΑΧΑΡΝΑΙ Τ.Κ. 13671 2461971-2401083-2464823