ΠΡΟΦΙΛ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ |  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ISO |  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  |  LINKS |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 
 
Βιβλιοθήκη
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΔΟΧΕΙΩΝ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΟΚΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ
ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ

 

Μετάδοση Θερμότητας


Για να γίνει πυρόλυση, πρέπει να βρεθεί τρόπος να μεταδοθεί θερμότητα (ενέργεια) από μια πηγή προς το πετρέλαιο. Υπάρχουν τέσσερις μέθοδοι μετάδοσης της θερμότητας:


• Αγωγή: Είναι η μετάδοση της θερμότητας μέσα από ένα υλικό, χωρίς να φαίνεται καμία κίνηση . Αυτό το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί βάζοντας ένα τηγάνι επάνω στο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας. Σε λίγο το τηγάνι γίνεται πιο θερμό (αυξάνει η θερμοκρασία του), αλλά δεν φαίνεται καμιά κίνηση του τηγανιού. Όσο πιο πυκνό είναι ένα σώμα, τόσο πιο καλός αγωγός της θερμότητας είναι. Τα μέταλλα είναι καλοί αγωγοί της θερμικής ή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο πιο πυκνό είναι ένα μέταλλο, τόσο πιο καλός αγωγός είναι. Γι' αυτό χρησιμοποιείται χρυσός σε ηλεκτρικές επαφές σε διαστημόπλοια και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το ξύλο είναι κακός αγωγός της ενέργειας. Ο αέρας είναι πολύ κακός αγωγός.


•Μεταφορά: Είναι η μετάδοση της θερμότητας με τη βοήθεια κάποιου μέσου που κυκλοφορεί, όπως είναι τα υγρά καυτά αέρια. Όταν ανάβει φωτιά, ο καπνός και τα θερμά αέρια ανέρχονται . Όταν θερμαίνεται ένα αέριο, διαστέλλεται και γίνεται πιο αραιό από τα γύρω του αέρια που ανέρχονται. Όσο πιο θερμά είναι τα αέρια, τόσο πιο γρήγορα ανέρχονται. Αυτό φαίνεται σε πυρκαγιές σε κτίρια. Όταν αυτά καίγονται με μεγαλύτερη ένταση, ο καπνός ανέρχεται πιο γρήγορα. Όταν ψύχονται, τα αέρια επιστρέφουν στο αρχικό ύψος και συμπληρώνουν έτσι την κυκλοφορία τους.


Ακτινοβολία: Είναι η μετάδοση της θερμότητας με σώματα εκπομπής. Η θερμότητα σε μορφή ακτινών είναι το υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Όπως αυτή κυματική ενέργεια μεταδίδεται από το διάστημα, έρχεται σε επαφή με ένα σώμα. Όπως το σώμα απορροφά ενέργεια, γίνεται θερμότερο και ανέρχεται η θερμοκρασία του. Όταν βαδίζετε σε ηλιόλουστη ημέρα, η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλή, αλλά τα αντικείμενα που ηλιάζονται είναι πιο θερμά, επειδή απορροφούν την ενέργεια, που δημιουργείται στον ήλιο. Όσο πιο σκούρο είναι ένα σώμα, τόσο περισσότερη ακτινοβολία συγκρατεί και γίνεται θερμότερο. Ένα πράγμα πρέπει να θυμάστε, όταν μιλάμε για την ακτινοβολία, ότι δεν μεταδίδεται με τον αέρα. Η ενέργεια, που ακτινοβολείται, μπορεί να προκαλέσει την ανάφλεξη αντικειμένων υψηλότερα από τη φωτιά, ενώ η μετάδοση με μεταφορά γίνεται προς τα κάτω.


Άμεση επαφή με φλόγα: Η μετάδοση με άμεση φλόγα γίνεται με πρόσπτωση της φλόγας επάνω στο αντικείμενο. Επίσης λέγεται και έκθεση στη φλόγα. Αυτό συμβαίνει σε πυρκαγιές υψηλών κτιρίων. Όπως τα παράθυρα από τα καλύτερα πατώματα σπάζουν, οι φλόγες ανέρχονται στα παράθυρα των ανώτερων πατωμάτων και τα σπάζουν ομοίως. Οι φλόγες τότε είναι σε άμεση επαφή με τα υλικά του ανώτερου πατώματος, εξαπλώνοντας τη φωτιά. Αυτός ο τέταρτος τρόπος μετάδοσης της θερμότητας περιέχει στοιχεία από τη μεταφορά και την ακτινοβολία. Το ρεύμα, που δημιουργείται από τη μεταφορά, κάνει τις φλόγες να ανέρχονται, τα υλικά λούζονται από φλόγες και η θερμότητα ακτινοβολεί επάνω τους. Αυτός ο τρόπος μετάδοσης της θερμότητας δεν είναι αποδεκτός από όλους τους επιστήμονες, αλλά χαρακτηρίζει την εξάπλωση της φωτιάς σε πολλές περιπτώσεις. Το παράδειγμα της καύσης μιας κατασκευής μπορεί να απεικονιστεί με τους τέσσερις τρόπους μετάδοσης της θερμότητας. Η φωτιά αρχίζει από ένα σωρό κιβώτια σε μια αποθήκη, οι καπνοί και η θερμότητα ανέρχονται με τη μεταφορά. Όταν αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία που μεταφέρεται, η οροφή αναφλέγεται. Τα κιβώτια στο δάπεδο της αποθήκης ήσαν τα πρώτα, που άναψαν, και η φωτιά της επεκτάθηκε προς τα άνω με άμεση επαφή με τις φλόγες. Μετά από λίγο η θερμότητα μεταδίδεται με ακτινοβολία και η φωτιά μεταφέρεται μερικά μέτρα πιο μακριά. Όσο η φωτιά κερδίζει έδαφος, ένας σωλήνας που περνάει τον τοίχο θερμαίνεται σε τέτοιο βαθμό, που προκαλεί ανάφλεξη σε άλλο σωρό κιβωτίων από την άλλη πλευρά του τοίχου. Σπάνια μια πυρκαγιά εξαπλώνεται μόνο με έναν τρόπο μετάδοσης της θερμότητας. Συνήθως λαμβάνουν μέρος μερικοί τρόποι μετάδοσης θερμότητας.

 

 

 
© 2004 Fire Security |  Privacy Policy  | IΩΝΙΑΣ & ΝΙΚΑΣ ΧΑΜΟΜΗΛΟΣ ΑΧΑΡΝΑΙ Τ.Κ. 13671 2461971-2401083-2464823