ΠΡΟΦΙΛ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  | ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ |  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ISO |  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  |  LINKS |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 
 
Βιβλιοθήκη
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΔΟΧΕΙΩΝ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΟΚΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ
ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ

 

Έλεγχος, Συντήρηση Πυροσβεστήρων - Τι πρέπει να γνωρίζεται


 ΚΥΑ 618/43 ΦΕΚ Β 53 20-1-2005
 ΝΕΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

 ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΑ 618/43 ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΣΤΕΡΕΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΧΑΩΔΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΟΤΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ:
Α) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
Β) ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Γ) ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ
Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΤΗΡΕΙΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ.
Ο ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ 18 ΒΗΜΑΤΩΝ. ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΝ.

 

Ολόκληρος ο νόμος δίνεται  στο link K.Y.A. 618/43/2005. Τώρα ας δούμε με απλά λόγια τι σημαίνουν όλα αυτά στο θέμα της συντήρησης πυροσβεστήρων.  

Τό πρώτο που βλέπουμε είναι ότι δεν υπάρχει πλέον η λέξη αναγόμωση στην συντήρηση των πυροσβεστήρων . Οι όροι είναι συντήρηση - περαιτέρω συντήρηση - εργαστηριακός έλεγχος και είναι οι όροι που αντικαθιστούν τη λέξη αναγόμωση.

Αρμόδιες εταιρίες για αυτές τις εργασίες, είναι μόνο οι Αναγνωρισμένες Εταιρίες πυροσβεστήρων. Προσοχή αν μία εταιρία με πυροσβεστικά είδη δεν είναι αναγνωρισμένη, δεν μπορεί να ελέγχει τους πυροσβεστήρες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα διαθέτει κατάλογο με τις Αναγνωρισμένες Εταιρίες Πυροσβεστήρων και μόνο από αυτές θα κάνει δεκτές της αίτησης για τον έλεγχο των πυροσβεστήρων. Οπότε πριν δώσετε σε μία εταιρία Πυροσβεστικών ειδών, για έλεγχο τους πυροσβεστήρες σας , θα πρέπει να τους ρωτάτε αν είναι και Αναγνωρισμένη Εταιρία.

 

Τώρα τι είναι συντήρηση , περαιτέρω συντήρηση και εργαστηριακός έλεγχος και κάθε πότε πρέπει να γίνονται. Στη συντήρηση του πυροσβεστήρα η οποία είναι υποχρεωτική κάθε χρόνο, ελέγχεται η κατάσταση του δοχείου η ποιότητα της σκόνης ( ή του κατασβεστικού υλικού) και η σωστή ποσότητα της ,καθώς και ο μηχανισμός λειτουργίας του Πυροσβεστήρα. Αν η σκόνη κριθεί κατάλληλη δεν την αλλάζουμε. Την αλλάζουμε μόνο αν κρίνουμε ότι έχει αλλοιωθεί λόγω υγρασίας. Αν ο πυροσβεστήρας δεν φέρει λάστιχο στο ακροφύσιο ή σωστό μανόμετρο, τότε τα συμπληρώνουμε. Στη περαιτέρω συντήρηση, η οποία γίνεται κάθε 5 χρόνια, αδειάζουμε τα δοχεία, τα εξετάζουμε λεπτομερώς και εσωτερικά και γεμίζεται με νέα σκόνη. Στον εργαστηριακό έλεγχο οποίος γίνεται μία φορά, στα 10 χρόνια ζωής του πυροσβεστήρα, εκτός όλων των άλλων , γίνεται και υδραυλική δοκιμή στο δοχείο. Οι εργασίες που θα γίνονται πάνω στον έλεγχο και συντήρηση των πυροσβεστήρων περιγράφονται και διευκρινίζονται από νόμο. Η Αναγνωρισμένη εταιρεία δεν θα κάνει τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από ότι περιγράφεται στην Κ.Υ,Α, 618/43-2005. Οι Πυροσβεστήρες σκόνης, αφρού, νερού, έχουν πλέον ηλικία. Η ζωή τους δεν θα ξεπερνάει τα 20 χρόνια. Πέραν της 20ετίας ο πυροσβεστήρας πρέπει να αχρηστεύεται. Πυροσβεστήρας που δεν έχει στοιχεία ανάγλυφα, χαραγμένα  πάνω στο δοχείο, επίσης θεωρείται ακατάλληλος και η Αναγνωρισμένη εταιρία τον καταστρέφει. Ο νόμος περιγράφει και άλλες περιπτώσεις, κυρίως πάνω στο δοχείο του πυροσβεστήρα που σημαντικές φθορές θα καταστούν τον πυροσβεστήρα άχρηστο, γι' αυτό να γνωρίζεται ότι πολλοί πυροσβεστήρες που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα, όταν θα περνάνε για έλεγχο θα κρίνονται ακατάλληλοι. Είναι σαφής ο νόμος και περιγράφει σε ποιες περιπτώσεις θα γίνεται αυτό , οπότε μην θεωρείται ότι η αναγνωρισμένη εταιρία από δική της εκτίμηση θα το αποσύρει.

Στούς πυροσβεστήρες θα υπάρχει πλέον πάνω ταμπέλα η οποία θα λέει πότε θα πρέπει να γίνει ο κάθε έλεγχος. Ο ιδιοκτήτης του πυροσβεστήρα έχει ευθύνες πλέον για τους πυροσβεστήρες του. Περιγράφονται αναλυτικά στο νέο νόμο, αλλά θα πρέπει για την καλύτερη ενημέρωσή σας, να σας τους γνωστοποιεί  και η εταιρία που αναλαμβάνει τον έλεγχο των Πυροσβεστήρων σας. Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών είναι τριμηνιαίος οπτικός έλεγχος της κατάστασης του πυροσβεστήρα, να φροντίζει να πηγαίνουν για έλεγχο στις ημερομηνίες που πρέπει, να είναι ορατός και τοποθετημένος σε καθορισμένο σημείο και ορισμένα άλλα μέτρα που είναι υποχρεωμένος σύμφωνα με το νόμο να τηρεί.

Βλέπεται αλλάζει εντελώς η κατάσταση που επικρατούσε στον χώρο τον πυροσβεστήρων και στην συντήρηση τους. Ο πυροσβεστήρας αναβαθμίζεται πλέον για δικό σας όφελος. Στην Ελληνική πραγματικότητα , έχει επικρατήσει η εντύπωση , ότι  οι Πυροσβεστήρες που κυκλοφορούν είναι  ή μη αναγκαίοι γιατί μας υποχρεώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία να τους έχουμε σε ζητήματα άδειας λειτουργίας εταιρίας ή άχρηστοι γιατί δεν λειτουργούν αφού  με 1,2,3 ευρώ έρχεται ένα συνεργείο και λέει ότι θα μας τους "φτιάξει". Για την πρώτη περίπτωση να σας πω  ότι την αξία  ενός πυροσβεστήρα μπορεί να την καταλάβει αυτός που μια φορά μόνο χρειάστηκε να τον χρησιμοποιήσει και έσωσε την ζωή του ή και άλλων , και την περιουσία του. Στην Ελλάδα το 60% των πυρκαγιών πού έσβησαν έγκαιρα χωρίς σημαντικές απώλειες (πρώτα ανθρώπινες μετά υλικές) , οφείλεται μόνο στους πυροσβεστήρες πού υπήρχαν στο χώρο της πυρκαγιάς και χρησιμοποιήθηκαν. Για την δεύτερη περίπτωση να σας πω ότι άχρηστοι και ακατάλληλοι πυροσβεστήρες εφόσον περνάνε από έλεγχο από αναγνωρισμένη Εταιρία δεν θα υπάρχουν, όπως και δεν θα υπάρχει και συντήρηση με 1,2,3 ευρώ. Είναι μια εργασία η οποία θα πρέπει να γίνεται πολύ υπεύθυνα και να διασφαλίζει η εταιρία που θα σας συντηρεί τούς πυροσβεστήρες σας , ότι εάν ποτέ χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσετε θα είναι απόλυτα αποτελεσματικοί. Ο πυροσβεστήρας σαν προϊόν έχει κόστος , όπως και η εργασία συντήρησης  του είναι μια υπηρεσία,  πολύ σημαντική και υπεύθυνη. Αν κάποιος  εξακολουθεί να θεωρεί τους Πυροσβεστήρες τόσο ασήμαντους και αναποτελεσματικούς και θέλει να τους συντηρεί με 1 και 2 ευρώ καλύτερο είναι να μην τους συντηρήσει , γιατί και δουλειά δεν θα γίνει , και πυροσβεστήρες λειτουργικούς δεν θα έχει.

Προηγούμενος σας είπα ότι ο νόμος αυτός είναι προς όφελος των καταναλωτών γιατί τους διασφαλίζει ότι η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών πάνω στην πυρόσβεση θα αναβαθμιστεί. Εταιρίες μη αναγνωρισμένες δεν θα υπάρχουν γιατί πολύ απλά, υπεύθυνες δηλώσεις τους δεν θα τις δέχεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η αναγνωρισμένη Εταιρία θα λειτουργεί υποχρεωτικά κάτω από Κανονισμό Εργασιών ή σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και θα ελέγχεται τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο από φορέα Πιστοποίησης και από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σώμα ελέγχου της αγοράς θα ελέγχει για τυχόν παρατυπίες. Τα πρόστιμα θα είναι βαρύτατα και προβλέπουν το κλείσιμο των Αναγνωρισμένων Εταιριών και στις πιο μικρές Παραβάσεις.

Ο νόμος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20/1/2005 , Αρ.Φύλλου52. Θα τεθεί σε πλήρη ισχύ στις 20/1/2006 .

Πιστοποιημένες Αναγνωρισμένες Εταιρίες

 

 

 
© 2004 Fire Security |  Privacy Policy  | IΩΝΙΑΣ & ΝΙΚΑΣ ΧΑΜΟΜΗΛΟΣ ΑΧΑΡΝΑΙ Τ.Κ. 13671 2461971-2401083-2464823