ΠΥΡΑΝΤΟΧΑ ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΞΥΛΟΥ

Τα πυράντοχα βερνίκια ή αντιπυρικά βερνίκια, επιστρώνονται στην επιφάνεια του ξύλου. Η εφαρμογή τους γίνεται με πινέλο, ή ρολό ή ψεκασμό. Οι επικαλυπτικές αντιπυρικές ουσίες, δεν πρέπει να συγχέονται με τα διακοσμητικά βερνίκια. Τα αντιπυρικά βερνίκια ή χρώματα πρέπει να εφαρμόζονται σε ορισμένο πάχος διαστρώσεως, γιατί διαφορετικά δεν είναι επαρκής η αποτελεσματικότητα τους.

Επικάλυψη με αντιπυρικές ουσίες : Στη κατηγορία των αντιπυρικών επικαλυπτικών ουσιών διακρίνονται δύο τύποι, ανάλογα με την ιδιότητα να διογκούνται ή όχι υπό την επίδραση φωτιάς.

1. Διογκούμενες αντιπυρικές ουσίες: Οι επιφάνειες του ξύλου που έχουν περαστεί με τις ουσίες αυτές, μόλις προσβληθούν από φλόγες, αρχικά μαλακώνουν και παράγουν διάφορα άφλεκτα αέρια. Τα αέρια αυτά παγιδεύονται στη μάζα του υλικού, δημιουργώντας φυσαλίδες και έτσι παράγεται αφρός. Το αφρώδες στρώμα που δημιουργείται με τον τρόπο αυτό, έχει πάχος περισσότερο από το 50πλάσιο του αρχικού πάχους διαστρώσεως. Στο στάδιο αυτό, το αφρώδες στρώμα στερεοποιείται σχηματίζοντας μια μονωτική ανθρακοειδή επιφάνεια, που προστατεύει την επιφάνεια του ξύλου από τη φωτιά. Τα διογκούμενα αντιπυρικά χρώματα και βερνίκια περιέχουν διάφορες πολύπλοκες χημικές ενώσεις. Περιέχουν όμως απαραίτητα ένα "παράγοντα διογκώσεως", που δημιουργεί τα αέρια, μία "πηγή άνθρακος", που σχηματίζει το μονωτικό στρώμα και επίσης έναν "αφυδατωτικό παράγοντα", που σταθεροποιεί το αφρώδες στρώμα. Τα συστατικά αυτά αναμειγνύονται με τις ρητίνες, τα πιγμένα και άλλα υλικά για τη δημιουργία του χρώματος ή του βερνικιού.


2. Μη διογκούμενες αντιπυρικές ουσίες: Τα πιο συνηθισμένα σκευάσματα της κατηγορίας αυτής περιέχουν ενώσεις, που θερμαινόμενες επιδρούν χημικά στη διαδικασία της καύσης. Έτσι μερικοί τύποι περιέχουν ενώσεις πυριτικής ή βορικής σύστασης, που λιώνουν με τη φωτιά και σχηματίζουν ένα προστατευτικό υαλώδες στρώμα. Άλλα σκευάσματα βασίζονται στην προστασία από ίνες αμιάντου, που περιέχονται στο χρώμα ή το βερνίκι. Γενικά πάντως, τα μη διογκούμενα αντιπυρικά βερνίκια ή χρώματα, έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα από τις διογκούμενες ουσίες.

ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Για τη βελτίωση των αντιπυρικών ιδιοτήτων του ξύλου χρησιμοποιούνται διάφορες χημικές ουσίες, συνήθως υδατοδιαλυτά άλατα με βάση τη θειική αμμωνία (ΝΗ4)2SΟ4 και διάφοροι φωσφορικοί ανάμικτες, μαζί με κάποιο αντιοξειδωτικό παράγοντα, διάφορα συντηρητικά του ξύλου, καθώς και άλλες αντιπυρικές ουσίες, όπως Βορικό οξύ ή χλωριούχος ψευδάργυρος (ZnC12). Τα άλατα αυτά εφαρμόζονται με πίεση, γιατί με μεθόδους εφαρμογής χωρίς πίεση (με επάλειψη, ψεκασμό, εμβάπτιση, κλπ.) δεν επιτυγχάνεται ικανοποιητικός βαθμός εμποτισμού.


Κατά το DIN 4102 για την πυροπροστασία του ξύλου χρησιμοποιούνται υδατοδιαλυτά προστατευτικά μέσα που σχηματίζουν ένα στρώμα αφρού και χρησιμοποιούνται με επίχριση ή εκτόξευση και τα οποία σχηματίζουν επικαλυπτικά στρώματα από μια λεπτή μεμβράνη. To DIN 68800 "Προστασία του ξύλου υπέργειων κτιρίων" περιέχει βασικές οδηγίες για τη λήψη των κατάλληλων δομικών και χημικών μέσων για τη συντήρηση του ξύλου στις υπέργειες κατασκευές.
Οι βιομηχανικές μέθοδοι πληρούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απαιτήσεις οι οποίες πρέπει να καθιστούν αποτελεσματικότερη και μεγάλης διάρκειας την προστασία του ξύλου, δηλ. μια σε βάθος διείσδυση και ομοιόμορφη κατανομή του προστατευτικού μέσου. Ειδικά όταν πρόκειται να σχηματισθεί ένα μονωτικό αντιπυρικό στρώμα προστασίας, τότε λόγω του διαφορετικού τρόπου ενέργειας γίνεται προσπάθεια σχηματισμού μιας επικαλυπτικής προστασίας της επιφάνειας του ξύλου. Το σκληρό ξύλο σε σύγκριση με το μαλακό παραλαμβάνει μικρότερη ποσότητα προστατευτικού μέσου και το βάθος δε που εισχωρεί αυτό είναι ελάχιστο. Στην περίπτωση δύσκολα εμποτιζομένων ειδών ξύλου \ερυθρελάτης και ψευδοτσούγκας), συμβαίνει αυτό ακριβώς.
Για ξυλεία οικοδομών που χρησιμοποιείται σε υπέργειες κατασκευές εφαρμόζονται κατά προτίμηση βιοτεχνικές μέθοδοι, ανάλογες προς το βαθμό κινδύνου προσβολής του ξύλου.

Πυραντοχο Βερνικι Ξυλου T-600 STANCOTHERM

Πυράντοχα Βερνίκια | Βερνίκια Πυροπροστασίας | T-600 STANCOTHERM

Βερνίκι Πυράντοχο Stancotherm T-600

T-600 STANCOTHERM Πυραντοχο Βερνικι Ξυλινων Επιφανειων

Διάφανο πυράντοχο βερνίκι, 2 συστατικών βάσεως νερού, κατάλληλο για την προστασία ξύλινων επιφανειών από το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Εφαρμόζεται εύκολα και είναι κατάλληλο για εσωτερικές επιφάνειες ξύλου κάθε είδους, καθώς και για επιφάνειες παραγώγων φυσικού ξύλου.
Πιστοποιημένο από Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, εγκεκριμένο από την πυροσβεστική υπηρεσία (κλάση Β1 κατά DIN 4102-1:1998-05 και κλάση B-s1,d0 κατά ΕΝ 13501-1:2007, 450g/m2).

Το T-600 STANCOTHERM αποτελεί μέρος της σειράς STANCOTHERM της STANCOLAC, μιας σειράς που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ανάγκη για την πυροπροστασία των ξύλινων κατασκευών. Προσφέρει υψηλής ποιότητας πιστοποιημένη προστασία και το προϊόν έχει καταστεί μια άριστη λύση για επαγγελματίες και ιδιώτες.

Πυράντοχο Βερνίνι T-600 Stancotherm

Χαρακτηριστικά

Απόδοση : 450gr/m2 ή 350ml/m2
Συσκευασίες - Σετ : 5 Lt .( A + B συστατικό, 1:1 κατά όγκο )
Χρώμα : Διάφανο
Βερνίκι Πυράντοχο Τεχνικά Χαρακτηριστικά Stancotherm T-600

Σχετικά Τεχνικά Φυλλάδια :

Πιστοποιημένο Αντιφλεκτικό Βερνίκι STANCOTHERM T-600

ΔΙΑΦΑΝΗ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ


ΠΡΟΪΟΝ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
HCA 40 • Πυροεπιβραδυντικό Υδατοδιάλυμα κατάλληλο για ιδιαίτερα απορροφητικό ξύλο
• Μή τοξικό
•Εφαρμόζεται στο υλικό με ψεκασμό ή με εμβάπτιση.
• Δοκιμασμένο κατα BS 457-6 & 7
• Για εσωτερικούς χώρους
Class 1 BS 476-6&7

+ - 150g/m2 επιφάνειας

(η απαιτούμενη ποσότητα
εξαρτάται απο το είδος του ξύλου.

HCA TR PRIMER

• Μίνιο ενός συστατικού υδατικής διασποράς. Άχρωµο

• Κατάλληλο για ισχυρά απορροφητικές επιφάνειες

• Για εσωτερικούς χώρους

   
HCA TR & TR VARNISH

• Πυροδιογκούµενο διαφανές επίχρισµα

• Υδατοδιαλυτό

• Συστήνεται να χρησιµοποιείται µαζί µε HCA TR VARNISH
• Για εσωτερικούς χώρους

ΝΕΝ ΕΝ 13823:2002/ ΕΝ
15501. Κατάταξη class B,S2,d0
300g/m2 + 75 g/m2 TR VARNISH


ΜΗ ΔΙΑΦΑΝΗ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ

 

ΠΡΟΪΟΝ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
HCA PRIMER
WBL
• Υδατοδιαλυτό αστάρι
• Για εσωτερικούς χώρους
• Κατάλληλο τόσο για σκληρό όσο και για µαλακό ξύλο
• Standard χρώµα λευκό
Class 1 BS 476-6&7

DFT 50µm (125µm
υγρό) έως 100 µm για ιδιαίτερα απορροφητικές επιφάνειες

HCA WL W

• Πυροδιογκούµενο επίχρισµα. Προστασία και από καπνό
• Περιβαλλοντικά φιλικό, µη-τοξικό, µη-διαβρωτικό
• Υδατοδιαλυτό
• Standard σε λευκό χρώµα. Αισθητικό φινίρισµα. Μπορεί να χρωµατιστεί από πάνω µε HCA TOPCOAT
• Για χρήση σε εσωτερικούς χώρους
• Όχι για ιδιαίτερες απορροφητικές επιφάνειες
• Επανέλεγχος κάθε 3 χρόνια

Β,S2,d0 κατά ΕΝ13501-1
75g/m2 primer
+ 200g/m2 coating


ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

 

Για εξωτερικούς χώρους µπορεί η επιφάνεια µετά την επεξεργασία µε το κατάλληλο επίχρισµα της σειράς HCA να επεξεργαστεί µε το αδιάβροχο επίχρισµα για φινίρισµα HCA 40 FINISH

ΠΡΟΪΟΝ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
HCA 40 FINISH • ∆ιαφανές επίχρισµα τελειώµατος που αδιαβροχοποιεί ξύλο επεξεργασµένο µε πυροδιογκούµενα επιχρίσµατα της σειράς
HCA 40 καθιστώντας δυνατή τη χρήση επεξεργασµένου µε HCA ξύλου σε εξωτερικούς χώρους • ∆εν αλλοιώνεται το χρώµα, τα νερά αλλά και η δοµή του ξύλου
• Η επιφάνεια στην οποία θα εφαρµοστεί πρέπει να είναι εντελώς καθαρή
• Μπορεί να χρησιµοποιηθεί αδιάλυτο
 

Ποσότητα για
ακατέργαστο ξύλο: ~4m2/ kg