ΠΟΡΤΕΣ ΠΥΡΑΝΤΟΧΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σχετικά με τις πόρτες πυράντοχες πυρασφάλειας . Όπως ξέρετε πολύ σοβαρό ρόλο, στην προσπάθεια επιβράνδυσης και περιορισμού της πυρκαγιάς, έχουν τα πυράντοχα κουφώματα και κυρίως οιπυράντοχες πόρτες ή αλλιώς πόρτες πυρασφαλείας.

Η Εταιρεία μας, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα σε πόρτες πυράντοχες - πόρτες πυρασφαλείας των Οίκων:

Ninz Ιταλίας
Locher Ιταλίας
Ειδικών διαστάσεων BSN & ES

Βιομηχανικών Χώρων Συρόμενες, Ειδικών μεγάλων διαστάσεων και τηλεσκοπικές

Γυάλινες πυράντοχες πόρτες
Γυάλινες πόρτες πυρασφαλείας Ninz
Πυράντοχες Συρόμενες πόρτες
Πυροκουρτίνες

Σύμφωνα με τον «Κανονισμό πυροπροστασίας νέων κτιρίων»σε όλα τα κτίρια (κατοικίες, ξενοδοχεία, νοσηλευτικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια κλπ.) πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν πυροπροστατευόμενα διαμερίσματα και οδεύσεις διαφυγής τα οποία σφραγίζονται με πόρτες πυρασφάλειας με αντοχή στη φωτιά (πχ. REI 60') ανάλογα με τον εκάστοτε κανονισμό.

Διαθέτουμε πυράντοχες πόρτες, μονόφυλλες, δίφυλλες, συρόμενες, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες για χώρους κατοικιών, για χώρους ειδικών χρήσεων (νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία κλπ.) αλλά και για βιομηχανικούς χώρους. Οι πόρτες μας είναι μεταλλικές, ξύλινες και γυάλινες. Το ειδικό πυράντοχο γυαλί επιτρέπει την εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού, αλλά και την ορατότητα και από τις δύο πλευρές.
Οι μεταλλικές πόρτες αλλά και τα πλαίσια στις γυάλινες διατίθενται σε όλα τα χρώματα και τις αποχρώσεις RAL, ικανοποιώντας έτσι όλες τις απατήσεις περί αισθητικής. Οι πόρτες πυρασφάλειας μπορούν να εξοπλιστούν με διάφορα συστήματα όπως αυτόματου κλεισίματος με αισθητήρες καπνού και θερμοκρασίας, σύστημα συγκράτησης σε ανοιχτή θέση, μπάρες πανικού, ειδικές πυράντοχες κλειδαριές, πυράντοχους μεντεσέδες και πόμολά. Διαθέτουν πυροδιογκούμενη ταινία καπνοστεγανότητας για στεγανοποίηση από καπνό και άλλα πτητικά αέρια.

 

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΠΥΡΑΝΤΟΧΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

ΠΟΡΤΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΦΥΛΛΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ

Πυράντοχη θύρα (αντιστρέψιμη) με δείκτη πυροπροστασίας 60'-120’ μονόφυλλη ή δίφυλλη, με πιστοποιητικό αρμόδιας Αρχής, σύμφωνα με τον κανονισμό πυροπροστασίας UNI 9723.

• Θυρόφυλλο, τύπου σάντουιτς από ηλεκτρογαλβανισμένο χαλυβδοέλασμα με εσωτερική γέμιση από πυράντοχα υλικά, συνολικού πάχους 50 χιλ. για REI 60’ και 60. χιλ για REI 120’.
Πόρτα Πυρασφαλείας με κάσα γωνιακή από ηλεκτρογαλβανισμένο χαλυβδοέλασμα, σε σχήμα Ζ, με τρία “τζινέτια” σε κάθε πλευρά.
Πυράντοχη κλειδαριά, τύπου patent με προδιάθεση για κύλινδρο YALE.
• Σταθερό έμβολο στην πλευρά των μεντεσέδων. • Πυράντοχα πόμολα και επιστόμια χρώματος μαύρου.
• Δυο μεντεσέδες για τις μονόφυλλες εκ των οποίων ο ένας ρυθμιζόμενος για αυτόματο κλείσιμο και τέσσερις για τις δίφυλλες εκ των οποίων οι δύο ρυθμιζόμενοι για αυτόματο κλείσιμο.
Θερμοδιογκούμενη ταινία περιμετρικά. • Πινακίδα με τα στοιχεία πιστοποίησης.
• Κάσα και θυρόφυλλα βαμμένα με εποξική βαφή φούρνου (γκοφρέ) σε χρώμα παστέλ τιρκουάζ (NCS 4020-B50G) για το θυρόφυλλο και (NCS 5020-B50G) για την κάσα.
• Σύρτης σταθεροποίησης ημισταθερού φύλλου για τις δίφυλλες.
• Μέγιστη πιστοποιημένη διάσταση για μονόφυλλη 1340 Χ 2670 και 2540 Χ 2670 για δίφυλλη σε συνάρτηση πλάτους και ύψους

ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΠΥΡΑΝΤΟΧΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

ΠΟΡΤΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΦΥΛΛΗ ΓΥΑΛΙΝΗ

Μονόφυλλες ή δίφυλλες Γυάλινες θύρες με δείκτη πυροπροστασίας 60’, κατασκευασμένες από χαλύβδινο τετράγωνο προφίλ πάχους 50 χιλ.
Μονόφυλλες ή δίφυλλες Γυάλινες θύρες με δείκτη πυροπροστασίας 120’, κατασκευασμένες από τετράγωνο προφίλ αλουμινίου πάχους 95 χιλ.

• Όλες οι Γυάλινες Πόρτες Πυρασφάλειας, συνοδεύονται από πιστοποιητικό αρμόδιας Αρχής σύμφωνα με τον κανονισμό πυροπροστασίας UNI 9723.
• Πυράντοχα πόμολα και κλειδαριά με κύλινδρο YALE και 3 κλειδιά. • 2 χαλύβδινοι, πυράντοχοι μεντεσέδες.
• Δυνατότητα βαφής σε ποικιλία χρωμάτων RAL
• Πυράντοχα και θερμομονωτικά τζάμια πάχους 21 χιλ. διαφανή πολλαπλών στρώσεων για REI 60’ και πάχους 52 χιλ. διαφανή πολλαπλών στρώσεων για REI 120’.
• Μηχανισμός επαναφοράς (και στα 2 φύλλα).
• Περιμετρικά της κάσας και περιμετρικά του θυρόφυλλου, τοποθετείται θερμοδιο- γκούμενη ταινία ορυκτής βάσης.
• Θερμομηχανικές ιδιότητες για 60’ πυραντίστασης (ταινία κρύων καπνών). • Μηχανισμός προτεραιότητας κλεισίματος φύλλων στις δίφυλλες. • Ένα σημείο κλειδώματος.

ΞΥΛΙΝΕΣ ΠΥΡΑΝΤΟΧΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

ΠΟΡΤΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΞΥΛΙΝΗ

ΠΥΡΑΝΤΟΧΕΣ Ξύλινες πόρτες “THEUMA Rf 60 BENOR 1713”, συνολικού πάχους 49-50 mm. Ξύλινη κάσα και περβάζια μασίφ, φύλλο πόρτας αποτελούμενο από ξύλινο μασίφ σκελετό περιμετρικά και πυρίμαχα-ηχομονωτικά υλικά εσωτερικά.

• Εσωτερικά συμπαγής μοριοσανίδα (43 mm, 600 kg/m3), περιμετρικά σκελετός από κατεργασμένη λευκή ξυλεία 33x43 mm οπλισμένη με διογκωτικό υλικό, επιφάνεια από hardboard/MDF 3 mm.
• Τρυπημένες για κλειδαριά.
• Επενδεδυμένη από τις δυο πλευρές από ξύλινα πάνελς χωρίς φυτικές ίνες.
• Βάρος περίπου 60 kg/φύλλο.
• Πιστοποιητικό ΒΕΝΟR 1713 NBN 713-020.
• Ηχομόνωση 31 dB

• Καπνοπροστασία κατα DIN 18095

• Πυρασφάλεια κατα DIN 4102
• Επιφανειακή εξάπλωση φλόγας: κλάση Β2 σύμφωνα με το DIN 4102

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΑΝΤΟΧΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

O  κανονισμός  πυροπροστασίας (ΠΑ 71/1988, όπως συμπληρώθηκε με την Υ.Α. 81813/ 5428/1993), όπως είπαμε παραπάνω περιγράφει την  πυραντίσταση ως την ικανότητα μιας κατασκευής ή ενός δομικού στοιχείου να αντιστέκεται για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, που ονομάζεται δείκτης πυραντίστασης, στα θερμικά αποτελέσματα μιας φωτιάς, χωρίς απώλεια της ευστάθειας, της ακεραιότητας και της αντίστασής του στη μεταφορά της θερμότητας.


Πυραντοχο Κουφωμα

Σύμφωνα με τον ίδιο κανονισμό, πυράντοχο κούφωμα είναι αυτό που δοκιμαζόμενο μαζί με όλο το σύστημα στήριξης του σε πρότυπη δοκιμασία πυραντίστασης, η οποία καθορίζεται από κανονιστικές διατάξεις, παρουσιάζει έναν καθορισμένο δείκτη πυραντίστασης. Ο δείκτης πυραντίστασης ενός κουφώματος εξαρτάται τόσο από το υλικό κατασκευής, τη χρησιμοποιούμενη διατομή, το υλικό επικάλυψης αλλά και την ύπαρξη πυράντοχου υλικού στο εσωτερικό της διατομής.

Στον ίδιο κανονισμό αναφέρονται οι απαιτήσεις τόσο σε νέα, όσο και σε υφιστάμενα κτίρια για τα πυροδιαμερίσματα και τα υλικά του περιβλήματός τους, μέρος των οποίων αποτελούν και οι πυράντοχες πόρτες. Ο απαιτούμενος δείκτης πυραντίστασης των πυράντοχων πορτών καθορίζεται από διατάξεις τού εν λόγω κανονισμού, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου.
Σύμφωνα με τον κανονισμό πυροπροστασίας, πυράντοχες πόρτες πρέπει να τοποθετούνται στο περίβλημα των πυροδιαμερισμάτων και των πυροπροστευμένων οδεύσεων διαφυγής.

Επίσης πρέπει να τοποθετούνται σε διαδρόμους με μήκος μεγαλύτερο των 45 m, προκειμένου να προστατεύεται ο χώρος από τη μετάδοση του καπνού, που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή κινδύνου για την ανθρώπινη ζωή σε περίπτωση πυρκαγιάς. Θα πρέπει να είναι αυτοκλειόμενες, ενώ επιτρέπεται η χρήση υαλοπινάκων με ενσωματωμένο συρματόπλεγμα, έτσι ώστε σε καμιά περίπτωση ο δείκτης πυραντίστασης να μη γίνει μικρότερος των 30 min.

Σε μερικές περιπτώσεις η χρήση διαφανών στοιχείων είναι επιβεβλημένη, όπως π.χ. στα νοσοκομεία, όπου θα πρέπει να επιτρέπεται η ορατότητα και από τις δύο πλευρές της πόρτας πυρασφαλείας. Τα ανοίγματα, τέλος, που χρησιμοποιούνται ως είσοδος και έξοδος της προστατευμένης όδευσης διαφυγής, μπορούν να καλύπτονται με πόρτες αυτοκλειόμενες, με δείκτη πυραντίστασης 30 min λιγότερο από το δείκτη πυραντίστασης των υπόλοιπων δομικών στοιχείων.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΠΟΡΤΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΑΝΤΟΧΑ ΡΟΛΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΤΥΠΟ

Π.Δ. 71/1988 (συμπληρωμένο με την Υ.Α. 81813/5428/1993)

Κανονισμός πυροπροστασίας κτιρίων

ΕΝ 13501

Ταξινόμηση δομικών προϊόντων και κτιριακών στοιχείων σε σχέση με τη φωτιά.

ΕΝ 1363

Δοκιμές πυραντίστασης, γενικές απαιτήσεις.

ΕΝ 1634-1

Δοκιμές πυραντίστασης για συναρμολογήματα θυρών και ρολών. Μέρος 1: Πόρτες πυρασφάλειας και ρολά.

ΕΝ 1634-2

Δοκιμές πυραντίστασης για συναρμολογήματα θυρών και ρολών. Μέρος 2: Εξοπλισμός για πόρτες πυρασφάλειας.

ΕΝ 1634-3

Δοκιμές πυραντίστασης για συναρμολογήματα θυρών και ρολών. Μέρος 3: Θύρες και ρολά ελέγχου καπνού.

ΕΝ 1366-10

Δοκιμές πυραντίστασης για τεχνικές εγκαταστάσεις. Μέρος 4: Σφραγιστικά ευθύγραμμων αρμών.

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΣΗΜΑΝΣΗ CE

Οι δοκιμές που αφορούν στη συμπεριφορά ενός δομικού στοιχείου στη φωτιά θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε ειδικευμένα τεχνολογικά ινστιτούτα - εργαστήρια, που κατέχουν την αντίστοιχη πιστοποίηση. Τέτοιου είδους εργαστήρια δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι παρατηρείται έλλειψη σχετικών εθνικών κανονισμών. Έτσι, στην ελληνική αγορά διατίθενται προϊόντα, τα οποία είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με κανονισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τα συστήματα ταξινόμησης των οποίων, είναι διαφορετικά και συχνά δεν είναι εναρμονισμένα σχετικά με τη συμπερφορά των δομικών στοιχείων στη φωτιά.
Το γεγονός αυτό, όπως εναι αναμενόμενο, έχει δημιουργήσει σύγχυση στον τεχνικό κόσμο και οδηγεί σε ορισμένες περιπτώσεις στην επιλογή προϊόντων με όχι ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στον τομέα της πυρασφάλειας. Για το σκοπό αυτό έχει προταθεί η σήμανση CE για τα διάφορα προϊόντα που διακινούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία πρέπει να φέρουν όλα τα κουφώματα από το Μάρτιο του 2006 και αφορά στη συμμόρφωση των κατασκευαστών προς τα τεχνικά πρότυπα και τις οδηγίες της Ε.Ε.

Η κατάταξη, εν γένει, των κουφωμάτων σε συμπεριφορά έναντι της φωτιάς ανήκει στις ειδικές υποχρεωτικές απαιτήσεις που αναφέρονται στη σήμανση CE. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η σήμανση CE δεν αφορά στην τοποθέτηση του προϊόντος και ότι δεν αποτελεί απόδειξη συγκεκριμένου επιπέδου ποιότητας. Επίσης για να εξασφαλιστούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων των δοκιμών σε φωτιά θα πρέπει ο κατασκευαστής να παρέχει εγγυήσεις για την ομοιογένεια της παραγωγής μέσω ενός συστήματος ελέγχου της εργοστασιακής παραγωγής (ISO 9000). Όπως είναι προφανές, σημαντικό στοιχείο για τη σήμανση CE είναι η υιοθέτηση κονών ευρωπαϊκών κανονισμών για την πραγματοποίηση δοκιμών και την κατάταξη των προϊόντων.

 

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ (ΕΝ 13501)

Σήμερα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται μία προσπάθεια εναρμόνισης των κανονισμών για την πραγματοποίηση δοκιμών, αλλά και τον τρόπο ταξινόμησης των διάφορων προϊόντων στη συμπεριφορά τους έναντι της φωτιάς. Το τμήμα της κεντρικής τεχνικής νομοθεσίας, που αφορά στις κατασκευές (Construction Product Directive-CPD) προετοιμάζει τα εναρμονισμένα πρότυπα για όλη την Ε.Ε.


KPITHPIA ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ (ΕΝ 13501/2)

Συμβολισμός

Χαρακτηριστικό

Στόχος

R

Φέρουσα ικανότητα

 

E

Ακεραιότητα

 

I

Μόνωση (αν πρόκειται για πόρτα ή ρολό, ισχύει το κριτήριο 11 ή 12)

 

W

Ακτινοβολία

Η ικανότητα ενός στοιχείου να μειώνει τη μετάδοση φλόγας λόγω ακτινοβολίας. Η ικανοποίηση του κριτηρίου I συνεπάγεται την ικανοποίηση του κριτηρίου W για τον ίδιο χρόνο.

M

Μηχανική δράση

Η ικανότητα του στοιχείου να παραλάβει κρουστικά φορτία αμέσως μετά την παρέλευση χρόνου ίσου με αυτόν που καθορίζεται στα κριτήρια R, E, I.

C

Ικανότητα αυτασφάλισης

Η ικανότητα του στοιχείου να κλείνει αυτόματα, ακόμη και αν δεν διατίθεται ηλεκτρική παροχή (Η ταξινόμηση είναι περνάει / δεν περνάει).

S

Διαρροή καπνού
Sa: θερμοκρασία δωματίου
Sm: θερμοκρασία 200°C

Η ικανότητα του στοιχείου να μειώνει τη διαρροή καπνού από τη μία πλευρά στην άλλη.


Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι το πρότυπο ΕΝ 13501 "Ταξινόμηση δομικών προϊόντων και κτιριακών στοιχείων σε σχέση με τη φωτιά", το οποίο ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και στο οποίο αναφέρονται διάφορα συστήματα ταξινόμησης προϊόντων. Σε κάθε σύστημα ταξινόμησης καθορίζεται ο τρόπος πραγματοποίησης της δοκιμής σε φωτιά (πρότυπο), όπως και η επεξήγηση των χαρακτηρισμών του συστήματος ταξινόμησης. Η ταξινόμηση των προϊόντων, που αφορά στην απόδοσή τους στα αρχικά στάδια της φωτιάς (αντίδραση στη φωτιά), περιγράφεται στο μέρος 1 του ΕΝ 13501, ενώ όσον αφορά στην απόδοση των προϊόντων ως συστατικών στοιχείων μιας κατασκευής, όταν η φωτιά έχει αναπτυχθεί πλήρως (αντοχή στη φωτιά ), περιγράφεται στο μέρος 2 του ίδιου κανονισμού.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ (Reaction to fire) - ΕΝ 13501/1

Η ταξινόμηση ενός δομικού προϊόντος στην αντίδρασή του στη φωτιά πραγματοποιείται με έναν από τους ακόλουθους χαρακτηρισμούς: Α1, Α2, Β, C, D, Ε, F, ανάλογα με την ευφλεξιμότητα του προϊόντος.

Η κατηγορία Α1 αναφέρεται σε μη αναφλέξιμα προϊόντα που δεν παράγουν καπνό ή καιόμενα σωματίδια, ενώ η κατηγορία F είναι η χειρότερη, όσον αφορά στην αναφλεξιμότητα. Η κατάταξη ενός προϊόντος με έναν από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς μπορεί να συνοδεύεται και από ένα αλφανουμερικό χαρακτηρισμό, si, s2, s3, με τον οποίο προσδιορίζεται η συμπεριφορά του προϊόντος στην έκλυση καπνού, μία σημαντική διάσταση στην επιλογή, καθώς οι καπνοί κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς ευθύνονται για το 60% των θανάτων στην Ευρώπη.

H κατηγορία si αναφέρεται σε προϊόντα με μικρή ή μηδενική έκλυση καπνού, ενώ η κατηγορία s3 αναφέρεται σε προϊόντα με σημαντική έκλυση καπνού. Επίσης τα προϊόντα κατατάσσονται και ανάλογα με τη συμπεριφορά τους, στην παραγωγή αιωρούμενων μικροσωματιδίων, που ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς. Η κατάταξη αυτή πραγματοποιείται σε τρεις κατηγορίες d0, di, d2.
Η κατηγορία d0 αναφέρεται σε προϊόντα με μηδενική παραγωγή αιωρούμενων μικροσωματιδίων και η d2 σε προϊόντα που παράγουν μεγάλη ποσότητα από αυτά. Οι δύο τελευταίες κατηγοριοποιήσεις δεν είναι απαραίτητες για την πιστοποίηση CE. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι σημαντικό κριτήριο επιλογής οφείλει να είναι η συμπεριφορά του προϊόντος στην έκλυση καπνού. Έτσι, ένα προϊόν με πολύ καλή κατάταξη στην αναφλεξιμότητα και σχετικά χαμηλές επιδόσεις στην έκλυση καπνού δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρα πιο ασφαλές από κάποιο με μεσαίες επιδόσεις και στα δύο αυτά χαρακτηριστικά.

 

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ (Resistance to fire) -ΕΝ 13501/2

Η αντοχή ενός δομικού στοιχείου ή μιας κατασκευής σε φωτιά σύμφωνα με το ΕΝ 13501/2 ταξινομείται με έναν από τους παρακάτω κωδικούς: R, RE, E, EI ή REI ακολουθούμενο από ένα όριο σε λεπτά, όπως 15, 30, 45, 60, 90, 120, 180, 240 ή 360. Τα γράμματα R, E και I δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο στοιχείο αντέχει για το χρόνο που αναφέρεται στο αριθμητικό μέρος του χαρακτηρισμού σε ό,τι αφορά στην:

• Ικανότητα ανάληψης στατικού φορτίου (R).

Ευστάθεια σε φωτιά ενός δομικού στοιχείου είναι η ικανότητα του να μην καταρρέει ή να μην ξεπερνά συγκεκριμένα όρια παραμόρφωσης, όταν φορτισμένο με προκαθορισμένο φορτίο, εκτίθεται στην επίδραση της φωτιάς. Επειδή το φορτίο επιλέγεται από τον κατασκευαστή, είναι δυνατό δύο προϊόντα με τον ίδιο αλφανουμερικό χαρακτηρισμό να έχουν πιστοποιηθεί για δύο διαφορετικά μηχανικά φορτία, τα οποία θα πρέπει να αναφέρονται στο πιστοποιητικό της δοκιμής.

• Δομική ακεραιότητα (Ε).

Ακεραιότητα απέναντι στη φωτιά ενός δομικού στοιχείου είναι η ικανότητά του να εμποδίζει το πέρασμα των φλογών και των θερμών καυσαερίων στη μη εκτεθειμένη πλευρά του, στην περίπτωση προσβολής φωτιάς από τη μία πλευρά.

• Θερμομονωτική ικανότητα (Ι).

Ικανότητα του προϊόντος να αποτρέπει την έναρξη πυρκαγιάς στη μη εκτεθειμένη στη φωτιά πλευρά λόγω ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών. Ανάλογα, αν ελέγχεται πόρτα πυρασφάλειας ή ρολό, ισχύουν τα υποκριτήρια κατάταξης II ή Ι2.

Υπάρχουν και άλλοι χαρακτηρισμοί που αφορούν σε ειδικότερα χαρακτηριστικά του προϊόντος σε σχέση με τη διαρροή καπνού (S), την ακτινοβολούμενη θερμότητα (W), τη δυνατότητα αυτασφάλισης (C), την αντοχή σε κρουστικά φορτία (Μ) κτλ.


ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΥΡΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Τύπος κτιρίου

Ισόγειο & όροφοι

Υπόγειο*

Μονώροφα

30 min

60 min

Από 2 έως 4 ορόφους

30 min

60 min

Από 5 έως 8 ορόφους

60 min

90 min

Άνω των 8 ορόφων

90 min

90 min

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.3.1 του Π.Δ. 71/1988
(όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (Φ.Ε.Κ. 360 τ. Α'))
* Μειώνεται κατά 30 min για υπόγειο με εμβαδά μικρότερο των 150 m2.ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΥΡΑΝΤΟΧΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Βάσει της διαταγής Α.Π.Σ. 46819 Φ.701.2 του Πυροσβεστικού Σώματος/ Διεύθυνση Ι - Προληπτικής Πυροπροστασίας / Τμήμα 1ο - Πυροσβεστικών Κανονισμών και Διατάξεων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της πυραντοχής των κουφωμάτων είναι τα ακόλουθα:

• Πιστοποιητικό ή έκθεση δοκιμής αναγνωρισμένου εργαστηρίου

Από το φορέα διαπίστευσης της χώρας προέλευσης, στο οποίο θα αναγράφεται ο δείκτης πυραντίστασης που αφορά στην ακεραιότητα και στη θερμομονωτική ικανότητα, καθώς και ο κανονισμός, οι διατάξεις του οποίου ακολουθήθηκαν κατά τη δοκιμή.

• Βεβαίωση από τον Ε.Λ.Ο.Τ.

Ότι το εργαστήριο είναι διαπιστευμένο από τον επίσημο φορέα διαπίστευσης της χώρας προέλευσης.

• Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τιμολογίου αγοράς

Στο οποίο θα αναγράφεται ο τύπος του συγκεκριμένου κουφώματος.

STANDARDS AND LAWS OF THE FUTURE EUROPEAN SYSTEM

The list below reports the most important standards and laws of the future European system in the sector of fire-resistant doors.

 • prEN 16034 - Product standard for doors
 • UNI EN 14600 - Requirements and classification
 • UNI EN 1191:2002 - Resistance to repeated opening and closing
 • UNI EN 1634-1:2008 - Fire-resistance tests for doors
 • prEN 1634-2 - Fire and smoke resistance tests for accessories
 • UNI EN 13501-2 - Fire classification
 • prEN 15269 (EXAP) - General requirements
 • prEN 15269-2 - Metal doors on hinges
 • prEN 15269-3 - Wooden doors
 • prEN 15269-4 - Glazed doors (draft not sent yet)
 • prEN 15269-5 - Glazed doors with metal frames
 • prEN 15269-6 - Sliding wooden doors
 • prEN 15269-7 - Sliding metal doors
 • prEN 15269-8 - Folding wooden doors (draft not sent yet)
 • prEN 15269-9 - Folding metal doors (draft not sent yet)
 • prEN 15269-10 - Roller closures
 • prEN 15269-11 - Flexible curtain doors
 • prEN 15269-20 - Smoke-proof doors